top of page

RECHTSGEBIEDEN

ARBEIDSRECHT

Het arbeidsrecht regelt de rechten en plichten tussen werkgevers en werknemers. Deze regels, ook wel arbeidswetgeving genoemd, zijn in de eerste plaats bedoeld om werknemers te beschermen en ervoor te zorgen dat ze eerlijk worden behandeld, hoewel er ook wetten zijn om de belangen van werkgevers te beschermen. 

 

Als een werkgever iemand wil aannemen, moet hij veel weten. De werkgever heeft namelijk een aantal bijzondere verplichtingen ten aanzien van de werknemer. Zo is hij verplicht om zich als een goed werkgever te gedragen. Verder moet de werkgever minstens het minimumloon en minimumvakantiebijslag betalen. Er zijn wetten die de werkgever verbieden om sollicitanten of werknemers te discrimineren op basis van bepaalde kenmerken. De Arbowet verplicht de werkgever om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Natuurlijk moeten we ook niet de regels vergeten over bijvoorbeeld proeftijd, vakantie, opzegtermijnen en ontslag. Werkgevers weten vaak niet eens wat ze niet weten. Met zoveel regels waaraan moet worden voldaan, worden werkgevers vaak overweldigd. 

 

Tegelijkertijd willen werknemers dat arbeidswetten worden gehandhaafd. Ze hebben mogelijk hulp nodig van een jurist om te begrijpen wat de wetten zijn en of hun werkgever de wet heeft overtreden. Want wat gebeurt er als u bijvoorbeeld plotseling ontslagen wordt? Mag de werkgever u wel zomaar ontslaan? En heeft u dan recht op een ontslagvergoeding? Het kan ook zijn dat u een aantal maanden ziek bent en niet kunt werken. Wordt uw salaris dan doorbetaald? Heeft u het idee dat de werkgever zich niet goed aan de gemaakte afspraken houdt, of wilt u weten wat u kunt doen als uw werknemer slecht functioneert, neem dan gerust contact met ons op. 

 

CONTRACTENRECHT

Er zijn maar weinig rechtsgebieden die zoveel aandacht voor detail vereisen als het contractenrecht. Een contract is een wettelijk afdwingbare overeenkomst tussen twee of meer partijen waarbij elk een wettelijke verplichting op zich neemt die moet worden vervuld. Veel aspecten van het dagelijks leven hebben te maken met contracten, waaronder het kopen van onroerend goed, het laten verbouwen van je huis, het ondertekenen van arbeidsgerelateerde papieren en het akkoord gaan met de algemene voorwaarden bij het kopen van producten en diensten. Het is een fascinerend rechtsgebied, omdat we gedurende ons leven honderden verschillende juridisch bindende contracten aangaan, soms zelfs zonder het te weten. De contractuele afspraken en/of de wetten die van toepassing zijn, dienen om eventuele problemen te voorkomen/op te lossen.

 

Juridische kwesties met betrekking tot contracten doen zich het vaakst voor wanneer een partij de wettelijke verplichting waartoe zij is overeengekomen, niet nakomt. Wanneer een partij een contract schendt door niet te presteren, kan de andere partij vaak een schadevergoeding eisen of, in een beperkt aantal gevallen, de rechtbank vragen om de andere partij te dwingen te presteren zoals beloofd. Contracten kunnen ook de bron zijn van juridische geschillen als ze niet duidelijk zijn geschreven. Partijen die de voorwaarden van hun overeenkomst verkeerd begrijpen, kunnen elkaar aanklagen en een rechtbank laten beslechten. Zo kunnen contractuele geschillen uiteindelijk leiden tot (hoge) kosten/schulden.

 

Als u wordt geconfronteerd met een juridisch probleem met betrekking tot een contract, of u wilt een zo transparant, duidelijk en waterdicht mogelijke contract of algemene voorwaarden laten opstellen, neem dan gerust contact met ons op. 

ONDERNEMINGS- EN VENNOOTSCHAPSRECHT

Velen denken dat het ondernemingsrecht alleen is bedoeld voor grote ondernemingen, echter reikt het in werkelijkheid veel breder dan dat. Het ondernemingsrecht raakt iedere onderneming, van de plaatselijke bakker tot aan multinationals zoals Shell. Wanneer een bakker zijn onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel, heeft die een ondernemingsrechtelijke handeling verricht, namelijk oprichting. 

 

De praktijk van het ondernemingsrecht heeft betrekking op algemene zakelijke aangelegenheden, zoals de oprichting van bedrijven, de rechten van bestuurders en aandeelhouders, statuten, bestuursvergaderingen, secretariaatszaken en de openbare notering of schrapping van bedrijven. Onder het ondernemingsrecht vallen daarnaast fusie en overname, de rechten van de ondernemingsraad (in combinatie met het arbeidsrecht), het jaarrekeningenrecht enzovoort. 
 
Het ondernemingsrecht is samengevat een bundeling van spelregels waar een onderneming zich aan moet houden. Zo moeten alle aandeelhouders voor een vergadering worden opgeroepen op een juridisch correcte manier. Een beslissing die is genomen tijdens een aandeelhoudersvergadering, waar niet alle aandeelhouders op een juridisch correcte manier zijn opgeroepen, kan (door tussenkomst van de rechter) ongeldig worden verklaard. Een voorbeeld is het agenderingsrecht van bestuurders: bestuurders hebben het recht om punten op de agenda van de aandeelhoudersvergadering te plaatsen. Beide gevallen zijn uiteraard anders als je te maken hebt met een grootaandeelhouder (een aandeelhouder die alle aandelen in bezit heeft). 

 

Zelfs nadat een onderneming onverhoopt failliet is gegaan, blijft het ondernemingsrecht gelden. De bestuurder(s) kan/kunnen aansprakelijk worden gesteld voor bepaalde handelingen handelingen die zij hebben uitgevoerd tijdens hun dienstjaren. Bij Legal Point begrijpen wij uw zorgen als bestuurder en/of aandeelhouder en zullen wij tot het uiterste gaan om uw zorgen weg te nemen. Neem gerust contact met ons op.

​

​

CONSUMENTENRECHT

Iedereen heeft te maken met consumentenrecht, omdat iedereen wel eens producten in de winkel of online via een webwinkel koopt. Zolang het gekochte product of de dienst voldoet aan uw verwachtingen of de met u gemaakte afspraken is er niets aan de hand. Maar wat kunt u doen als uw aankoop totaal niet aan de verwachtingen voldoet? Of wanneer er problemen ontstaan met een product?

 

Het consumentenrecht regelt de rechten en plichten van consumenten en de plichten van een professionele partij in het handelsverkeer. Het consumentenrecht is zowel voor consumenten als voor professionele partijen erg belangrijk. Voor consumenten is het van belang, omdat de wet simpelweg meer rechten en verdergaande bescherming aan de consument geeft dan aan een professionele partij. Dit komt doordat de consument bij het sluiten van een overeenkomst met een professionele partij in de regel ‘de zwakkere partij’ is. Zo is de consument bijvoorbeeld vrij om te kiezen tussen vervanging of reparatie van een product als er iets mis mee is. Een consument kan ook beweren dat een door hem gekocht product niet voldoet aan de bij hem gewekte verwachtingen, bijvoorbeeld door middel van reclamemateriaal. Daarnaast stelt de wet een aantal eisen waaraan de inhoud van de algemene voorwaarden moeten voldoen. De zogeheten grijze en zwarte lijst is hierbij erg belangrijk. In de zwarte lijst zijn bepalingen opgenomen die niet in de algemene voorwaarden mogen worden opgenomen en dus uitdrukkelijk verboden worden ("onredelijk bezwarend"). In de grijze lijst zijn bepalingen opgenomen waarvan vermoed wordt dat ze "onredelijk bezwarend" zijn en zijn in beginsel niet verboden.

 

Voor professionele partijen is het van belang, omdat zij goed moeten weten wat hun verplichtingen zijn bij het aanbieden, promoten, verkopen van producten en het bieden van service na het aangaan van de (koop)overeenkomst. 

 

Wij kunnen u bij onder meer de navolgende onderwerpen bijstand bieden: 

​

  • Ontbinden, vernietigen of uitleggen van de overeenkomst

  • Garantie

  • Wanprestatie

  • Bedenktermijn

  • Non-conformiteit

  • Fraude, oplichting en misleiding

  • (Toepasselijkheid van) algemene voorwaarden

  • Incassokosten

  • Aansprakelijkheid, schadevergoeding en boete

INCASSORECHT

Helaas loopt elke ondernemer er vroeg of laat een keer tegenaan: klanten die niet betalen. Dit kan erg vervelend zijn. Vooral als u uw dienst of product al geleverd heeft en hiervoor kosten heeft gemaakt. Uw onderneming kan uiteindelijk door dit soort betalingsachterstanden zelfs in de problemen komen. Maar het kan ook voorkomen dat een incassobureau onterechte incasso- en overige kosten in rekening brengt of u flink onder druk zet om hoe dan ook te betalen. U kunt zich geïntimideerd voelen en dat is niet de bedoeling. 

​

Het incassorecht gaat over het buitengerechtelijk innen van geldvorderingen. Een incassobureau is een onderneming die openstaande vorderingen (schulden) int. Dit doet het hoofdzakelijk in opdracht van een schuldeiser. U kunt een incassobureau inschakelen om het geld te innen, maar het nadeel is dat zij vrij weinig kunnen doen. Daarnaast kan iedereen in Nederland een incassobureau beginnen (zelfs met een strafblad), want er bestaan geen wettelijke vereisten hiervoor. Het inschakelen van het verkeerde incassobureau kan voor uw openstaande vordering dan ook vervelende risico’s met zich meebrengen. Zo kunnen ze veel te hoge bedragen eisen voor hun diensten, terwijl dat helemaal niet mag op grond van de Staffel Buitengerechtelijke Incassokosten. Of maken ze onduidelijke afspraken en zijn ze niet goed bereikbaar. Mede hierdoor hebben veel incassobureaus een slechte naam. 

​

Heeft u te maken met een rekening die onbetaald blijft? Of voelt u zich geïntimideerd door een incassobureau? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen zowel particulieren als ondernemers bijstaan, adviseren en begeleiden bij alle problemen betreffende het incassorecht.

SCHADE EN AANSPRAKELIJKHEID

Niet alles verloopt vlekkeloos. Ieder mens en elke ondernemer loopt risico’s en kan aansprakelijk worden gesteld voor bepaalde schade of gemaakte fouten. U kunt een ongeluk krijgen tijdens werk, slachtoffer worden van een medische fout of een overeenkomst kan geschonden worden. Wanneer dat het geval is, rijst de vraag wie daarvoor aansprakelijk is. De benadeelde partij wil natuurlijk de veroorzaakte schade vergoed zien, terwijl de veroorzaker het risico op claims en de gevolgen daarvan wil minimaliseren. Het juridisch uitgangspunt is dat ieder zijn eigen schade draagt. Er bestaan hier echter veel uitzonderingen op, namelijk als een ander voor deze schade aansprakelijk is. Het aansprakelijkheidsrecht bevat regels om uw schade te kunnen verhalen op een ander. 

 

Herstel of compensatie van geleden schade kan op vele gebieden aan de orde zijn:

​

  • Contractbreuk of wanprestatie

  • Onrechtmatige daad

  • Verkeersaansprakelijkheid

  • Werkgeversaansprakelijkheid

  • Medische aansprakelijkheid

  • Aansprakelijkheid in de bouw

  • Productaansprakelijkheid

  • Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid

  • Risico-aansprakelijkheid

  • Letselschade

  • Fraude

  • Het vaststellen van de schade

​

Wilt u advies over schade die u heeft geleden en of u aanspraak kan maken op schadevergoeding? Neem gerust contact met ons op.

HUURRECHT

Staat het de verhuurder vrij eenzijdig de huur te beëindigen? Mag de verhuurder de huur verhogen? Wie moet een defecte waterleiding in de gehuurde woning (laten) repareren, de verhuurder of de huurder? In welke staat mag de huurder bij het einde van de huur de gehuurde ruimte achterlaten? Is de huurder aansprakelijk voor schade die aan de gehuurde ruimte is ontstaan? Dit zijn allemaal vragen die betrekking hebben op het huurrecht. 

 

Het huurrecht houdt zich bezig met alle regels op het gebied van huur. De verhuurder en huurder dienen hun afspraken vast te leggen in een huurovereenkomst. De huurovereenkomst is een overeenkomst waarbij de ene partij, de verhuurder, zich verbindt aan de andere partij, de huurder, om een zaak (of een gedeelte daarvan) in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie. In de alledaagse praktijk worden veelvuldig huurovereenkomsten gesloten. Denk aan de student die een kamer in een studentenhuis huurt, de winkelier die een winkelruimte huurt, maar ook aan de particulier die een auto huurt. Het is dan ook logisch dat de huurovereenkomst ook in de rechtspraktijk een belangrijke rol speelt.  

 

De relatie tussen een verhuurder en een huurder wordt door de wetgever niet als gelijkwaardig gezien. Zo zijn er voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat de verhuurder misbruik maakt van de zwakkere positie van de huurder. Dit wordt ook wel huurbescherming genoemd. Toch geldt voor zowel verhuurder als huurder dat er regels staan in de wet waaraan partijen zich moeten houden. Een verhuurder heeft de verplichting de gehuurde zaak ter beschikking te stellen en te houden voor de huurder, woongenot te verschaffen en zorg te dragen voor het onderhoud van het gehuurde. Dit laatste betekent dat de verhuurder waar mogelijk op verzoek van de huurder gebreken moet verhelpen. De verhuurder is verantwoordelijk voor (groot) onderhoud. Daartegenover dient een huurder zich als een goed huurder te gedragen en moet hij zorgdragen voor tijdige betaling van de huurprijs, of een andere afgesproken tegenprestatie tijdig voldoen. De huurder mag geen schade toebrengen aan het gehuurde of overlast bezorgen. Ook is de huurder verantwoordelijk voor klein onderhoud. 

 

Maar dit zijn echter nog lang niet alle regels. De verplichtingen waaraan de verhuurder en de huurder zich op grond van de wet moeten houden zijn omvangrijk en ingewikkeld. Daarnaast gelden er verschillende regels voor verschillende vormen van huur. Het is dan ook onmogelijk om op deze pagina volledig te zijn. Twijfelt u over (een bepaling in) uw huurovereenkomst? Of heeft u te maken met een (ver)huurder die de gemaakte afspraken niet nakomt? Wij helpen u graag bij het opstellen en/of controleren van een huurovereenkomst en de advisering omtrent alle aspecten op het gebied van het huurrecht. Neem gerust contact met ons op.

VLUCHT VERTRAAGD OF GEANNULEERD?

Heeft uw vlucht vertraging, is uw vlucht geannuleerd of overboekt of bent u geweigerd tegen uw wil? Dan heeft u mogelijk recht op compensatie op grond van de Verordening 261/2004. In deze wetgeving worden de rechten van vliegtuigpassagiers beschermd. De verordening is Europese wetgeving is, waardoor het alleen van toepassing is mits u vanuit een EU-land vliegt of buiten de EU naar een EU-land vliegt met een Europese luchtvaartmaatschappij.

​

Bij vertraging vanaf 2 uur extra wachttijd vanaf de vertrektijk, of bij annulering of overboeking heeft u recht op verzorging. Hierbij kunt u denken aan eten en drinken evenals twee telefoongesprekken, twee faxen of twee e-mails en (indien noodzakelijk) een overnachting en transfer. Bij vertraging van meer dan 5 uur, annulering of instapweigering mag u kiezen tussen volledige terugbetaling van uw ticket binnen 7 dagen of een vervangende vlucht. 

​

Als u uw bestemming ten minste 3 uur later bereikt dan de oorspronkelijk geplande tijd, heeft u mogelijk ook recht op (schade)vergoeding. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de vluchtafstand en kan oplopen tot € 600 per persoon.

​

Indien er sprake is van buitengewone omstandigheden (overmacht), heeft u geen recht op vergoeding. Het komt helaas vaak voor dat een luchtvaartmaatschappij zich onterecht beroept op overmacht. Zo proberen ze immers onder hun verantwoordelijkheden uit te komen om honderden euro’s aan schadevergoedingen uit te betalen. In zulke gevallen dient de luchtvaartmaatschappij te bewijzen dat er daadwerkelijk sprake is geweest van zo’n buitengewone omstandigheid en dat zij ondanks het treffen van maatregelen de vertraging of annulering van de vlucht niet konden voorkomen.

 

Per 1 januari 2021 gelden de EU-regels voor de rechten van vliegtuigpassagiers niet meer bij instapweigering, annulering of vertraging voor vluchten vanuit het VK naar de EU die werden uitgevoerd door een luchtvaartmaatschappij uit het VK of een ander land buiten de EU, zelfs als u uw vlucht vóór die datum heeft geboekt. De EU-regels blijven ook na 1 januari 2021 van toepassing als uw vlucht vanuit het VK naar de EU werd uitgevoerd door een luchtvaartmaatschappij uit de EU, tenzij u al op grond van de Britse wetgeving compensatie of voordelen heeft ontvangen.

CORONARECHT

COVID-19/SARS-CoV-2 (in de volksmond “corona”) heeft onze maatschappij ontwricht en veranderd. Zakelijke en niet-zakelijke relaties zijn aangetast. De situatie omtrent corona is vergelijkbaar met de economische crisis in 2007-2008. Niemand weet zeker hoe lang het duurt voor onze maatschappij, ons leven weer op het oude niveau zit. 

 

De coronacrisis heeft nieuwe dilemma's en nieuwe (juridische) vragen geleverd. Mag een werkgever eenzijdig loon verminderen? Hebben huurders recht op huurkorting? En wat kunt u doen als uw reisorganisatie uw reis niet wil annuleren naar een oranje gebied? Dit soort vragen zorgen voor de ontwikkeling van corona gerelateerde uitspraken. 

 

Inmiddels bestaan er ook wettelijke regelingen die in het leven zijn geroepen door de coronapandemie. Zo heeft de overheid bijvoorbeeld de zogeheten Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)- en Tijdelijke overbruggingsregeling (Tozo) zelfstandig ondernemers (Tozo)-regeling in het leven geroepen. De NOW is er om werkgevers die door de coronacrisis te maken hebben met een omzetverlies van ten minste 20% tegemoet te komen in hun loonkosten. Hiermee worden werknemers met een vast en met een flexibel contract zo veel mogelijk doorbetaald en in dienst gehouden. De Tozo is voor zelfstandige ondernemers en voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. 

​

Heeft u vragen over de gevolgen van het coronavirus voor uw organisatie of komen bij u andere (arbeidsrechtelijke) vragen op? Neem dan gerust contact met ons op.

bottom of page