top of page
Zoeken

Starten met ondernemen?

  • Foto van schrijver: Legal Point
    Legal Point
  • 8 jun 2021
  • 3 minuten om te lezen


De stap om een onderneming te starten is vaak groot. Men is vooral bang voor de verliezen die geleden kunnen worden en minder enthousiast over de winsten en het avontuur. Zo heb je ook personen die juist enthousiaster zijn over de winsten en het avontuur en minder over de verliezen. De waarheid is dat beide partijen gelijk en ongelijk hebben. Zo doet een ondernemer zich goed als hij/zij waakzaam is voor aansprakelijkheid, maar minder goed als die angstig wordt om bepaalde beslissingen te nemen. Zo doet een ondernemer zich goed om gedurfde stappen te nemen, maar minder goed door de risico’s van het ondernemen volledig naast zich te leggen.

Het begint allemaal bij het concept van het ondernemerschap: het ondernemerschap draagt risico’s en risico gaat gepaard met aansprakelijkheid. Men kan zich niet indekken voor alle risico’s. Dit begint allemaal bij het kiezen van de juiste ondernemingsvorm: personenvennootschap of rechtspersoon.

In Nederland kennen wij sinds 1838 enkele personenvennootschap: de maatschap (onderverdeeld in openbare en stille maatschap), vennootschap onder firma en commanditaire vennootschap. In de toekomst zal dit waarschijnlijk veranderen met de behandeling van het wetsvoorstel modernisering personenvennootschappen. Een personenvennootschap is veel eenvoudiger en goedkoper om in te schrijven, maar deze is niet aansprakelijkheidsvriendelijk. Dit komt vanwege het feit dat het privé vermogen niet gedekt is van de vennoten, ook wel hoofdelijke aansprakelijkheid genaamd. Dit geldt overigens niet voor een commanditaire vennoot van een commanditaire vennootschap (C.V.). Een commanditaire vennoot is aansprakelijk tot het bedrag van zijn inleg, dus mocht de C.V. failliet gaan dan is de commanditaire vennoot alleen aansprakelijk tot het bedrag van zijn inleg. Hoewel het lijkt alsof de persoon van de commanditaire vennoot een bepaalde beschermingspositie geniet ten opzichte van de “gewone” vennoten, is deze positie niet geheel onaantastbaar. Een commanditaire vennoot kan vooralsnog gezien worden als “gewone” vennoot als hij zich bezighoudt met de dagelijkse bezigheden van de onderneming. Zo zal een commanditaire vennoot die zich telkens bezighoudt met de strategie van de onderneming, niet meer kunnen genieten van zijn beschermde positie.


Er is een manier om dit in grote mate af te dekken: een rechtspersoon kiezen als ondernemingsvorm. In Nederland kennen wij een aantal rechtspersonen, te weten de Besloten vennootschap, naamloze vennootschap, stichting, verenging (kan ook zonder rechtspersoon) en coöperatie. De rechtspersoon die het meest wordt gekozen is een besloten vennootschap (B.V.); in Nederland bestaan er ongeveer 390.900 besloten vennootschappen.


In beide gevallen dien je altijd duidelijke afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen. Zo heb je zekerheid en weet je wat je moet doen als het mis gaat. Belangrijk om nog te weten: als ondernemer geniet je niet van de bescherming die een consument geniet. Het is aangeraden om goede algemene voorwaarden op te stellen om onder andere zoveel mogelijk aansprakelijkheid in te beperken. Dit geldt voor zowel zakelijke als particuliere klanten. NB. de wet verbiedt bepaalde (algemene) voorwaarden voor particuliere klanten op te nemen. Het advies is om een professional hier naar te laten kijken.

Naast aansprakelijkheid speelt fiscaliteit tevens een rol in het kiezen van een ondernemingsvorm. Bij een personenvennootschap dient over het inkomen, inkomstenbelasting te worden afgedragen. Bij een rechtspersoon moet omzetbelasting en, bij het uitkeren van winst, winstbelasting te worden afgedragen. Dus hoe meer je verwacht te verdienen, hoe belangrijker je keuze zal zijn bij het kiezen van de ondernemingsvorm.

Kortom, het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is essentieel voor je onderneming. Om je zoveel mogelijk voor te bereiden op de markt, bieden wij een starterspakket voor € 349 aan ter waarde van € 500. Benieuwd geraakt? Neem dan gauw contact met ons op!

 
 
 

Comments


bottom of page