De quarantaine verplichting en de arbeidsrechtelijke gevolgen daarvan
- Legal Point
- 19 apr 2021
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 19 apr 2021

Op 23 maart 2021 heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (hierna: de Minister) een brief verstuurd aan de Tweede Kamer. In deze brief (vanaf pagina 16) heeft de Minister onder andere aangegeven bezig te zijn met een wetsvoorstel waarin thuisquarantaine verplicht wordt voor reizigers die in een oranje of rood gebied zijn geweest (wet quarantaineplicht voor reizigers). Over dit wetsvoorstel heeft tussen 8 maart en 12 maart een internetconsultatie plaatsgevonden. Hieruit volgde zo’n 1100 reacties. Volgens de Minister worden deze allen bestudeerd en zal worden gekeken of het wetsvoorstel wordt aangepast.
Hoe zat het ook alweer? Tot nu toe is thuisquarantaine een advies geweest. Hoewel dit een advies was, en nog steeds is, moeten bedrijven het iets serieuzer nemen (bijvoorbeeld door richtlijnen vast te stellen voor werknemers etc.). Immers een bedrijf kan een boete krijgen van de overheid en/of sluiten op aandringen van de overheid als de coronamaatregelen niet worden nageleefd of als er corona uitbreekt op de werkvloer. Hierdoor kan onder andere niet naleving van de thuisquarantaine plicht door werknemers, een probleem opleveren voor de werkgever.
Hoewel de nodige jurisprudentie (op een uitspraak na) mist om de huidige wetgeving nader uit te leggen, heeft de Rijksoverheid op haar website informatie beschikbaar gesteld met betrekking tot de thuisquarantaine. Zo heeft de Rijksoverheid de volgende informatie beschikbaar gesteld:
“Moet u in thuisquarantaine en kunt u thuiswerken? Dan moet u dit doen. U heeft dan recht op loon. Is thuiswerken niet mogelijk? Ook dan heeft u recht op loon voor de afgesproken uren uit en de duur van uw arbeidsovereenkomst. Uw werkgever betaalt bijvoorbeeld uw loon door als u in thuisquarantaine moet omdat u of een huisgenoot klachten heeft die passen bij het coronavirus.
U heeft meestal geen recht op loon tijdens thuisquarantaine in de volgende gevallen:
- U was op een buitenlandse reis. En u bent niet zo snel mogelijk teruggekomen nadat het reisadvies is veranderd in een reisadvies waarin staat dat thuisquarantaine bij terugkomst verplicht is.
- U gaat op reis naar het buitenland. En in het reisadvies van dat land staat dat u na terugkomst in thuisquarantaine moet.”
De kantonrechter overwoog dat bij thuisquarantaine (nog) geen sprake is van een zieke werknemer, maar van een werknemer die voorzorgsmaatregelen van de overheid opvolgt. En dat de werkgever volledige doorbetaling van het loon moet garanderen in de tijd dat de werknemer in thuisquarantaine verblijft. In deze uitspraak stond goed werkgeverschap/goed werknemerschap centraal, hetgeen inhoudt dat zowel de werkgever als de werknemer zich “goed” dienen te gedragen. Het opvolgen van de voorzorgsmaatregelen wordt geacht “goed” te zijn en de gevolgen daarvan dienen beide partijen te respecteren.
Wij weten niet zeker of het opvolgen van voorzorgsmaatregelen van de overheid als “goed” gedrag zullen kwalificeren. Wij gaan er overigens wel vanuit dat de rechtspraak het op deze manier zal blijven interpreteren, zodat er een lijn in de rechtspraak wordt gecreëerd. Tot die tijd zullen wij u op de hoogte houden van de nieuwste coronaperikelen!
Comments